دستگاه خراش انداز یا کراس کات چیست؟ مزایا و معایب
شرکت رادان، نماینده انحصاری کمپانی FMC در ایران / دارای گارانتی و خدمات پس از فروش
تست کراس کات ، یکی از دستگاههای مورد استفاده جهت انجام تست چسبندگی رنگ است که نام دیگر آن دستگاه خراش انداز و نام کامل انگلیسی آن Cross Hatch Cutter است. در این مطلب از سایت سایت رادان کیوسی، به مباحثی چون تست این دستگاه، قیمت و روش استفاده از آن در اندازه گیری ضخامت رنگ میپردازیم. اگر شما هم قصد خرید این دستگاه را با بهترین کیفیت و قیمت دارید میتوانید تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.
تست کراس کات یا دستگاه خراش انداز
یکی از پارامترهای مهمی که در مورد رنگ باید به دقت مورد ارزیابی و بازرسی قرار گیرد میزان چسبندگی رنگ به سطح پایه یا همان Adhesion است. برای این منظور باید از دستگاههای تست چسبندگی رنگ یا Adhesion Tester استفاده نمود. بر اساس روشهای مختلفی که برای اندازه گیری این کمیت ابداع گردیده است دستگاههای تست چسبندگی مختلفی نیز تولید میگردد.
تست کراس کات چیست؟
این دستگاه یکی از دستگاههای مورد استفاده جهت انجام تست چسبندگی رنگ است که نام دیگر آن خراش انداز و نام کامل انگلیسی آن Cross Hatch Cutter است.در واقع این دستگاه یا دیگر دستگاههای متفاوت خراش انداز به عنوان وسیله ای برای اندازه گیری و به عنوان وسیله ای برای تست و بازرسی رنگ نیز مورد استفاده قرار میگیرند. این ابزارها میتواند برای هر مدل از دستگاه کراس کات نیز متغیر باشد که همراه با آنها نیز وسایلی ارائه داده میشود که این وسایل میتواند شامل کیف حمل، برس، آچار آلن، چسب مخصوص و ذره بین و دیگر وسایل مختلف باشد.
جهت اطلاعات بیشتر: خرید دستگاه کراس کات
سه روش اصلی برای تعیین میزان چسبندگی رنگ:
به طور کلی هدف از انجام تست چسبندگی رنگ، اطمینان از این است که رنگ بر روی پایه به میزان قابل قبولی چسبندگی دارد که به آن Adhesion گویند. جهت انجام تست چسبندگی رنگ چندین روش وجود دارد که از جمله آنها میتوان به روشهای ذیل اشاره کرد:
- روش تست با چاقو (Knife Test)
- تست چسب نواری (Tape Test)
- تست کراس کات،خراش انداز Pull-Off Test
جهت اطلاع از نحوه کار هر روش و مقایسه روشها با یکدیگر مطلب مربوط را در بخش مقالات مطالعه نمایید و یا بر روی عبارت “انواع روشهای تست چسبندگی رنگ” کلیک نمایید
ویژگیهای دستگاه Cross Hatch Cutter FMC 240:
خراش انداز مدل FMC 240 از کمپانی FMC، دارای چهار تیغه است که با استفاده از 4 تیغه مذکورقادر به انجام تست چسبندگی رنگ با هر ضخامت رنگی خواهید بود.
- انجام تست چسبندگی رنگ با روش Cross Hatch Cut
- دارای بدنه آلومینومی و مقاوم در هر گونه شرایط محیطی
- دارای چهار عدد تیغه شش دندانه با فواصل یک و دو و سه میلیمتر و یک عدد یازده دندانه با فواصل یک میلیمتر
- به همراه : کیف حمل، برس، ذره بین بازرسی، چسب مخصوص، آچار آلن، سه عدد تیغه
- چسب مخصوص طبق استاندارد ایزو و یا ASTM با پهنای 25 میلیمتر
روش استفاده از دستگاه خراش انداز در اندازه گیری ضخامت رنگ:
در ابتداباید از ورقههای فلزی مخصوصی نیز استفاده کرد که دارای ابعاد تفاوتی هستند که شامل ابعاد 150*150 هستند و دارای جنسهای مختلفی هستند. در واقع استفاده از این ورقهها برای تست خراش انداز کاربردهای بسیاری دارند و همچنین دارای جنسهای مختلف روغنی و گالوانیزه هستندکه در سطحهای مختلفی نیز مورد استفاده قرار میگیرند.
یکی از نکاتی که بایستی در این خصوص در نظر داشته باشید آن است که این سطوح حتما باید فاقد شوره و یا زنگ زدگی باشد و در صورتی که چربی بر روی آن وجود داشته باشد حتما بایستی به وسیله ی الکل یا اسیتن روی سطح مورد نظر را پاک نموده و آنگاه آن را به طور کامل رنگ نموده و اجازه دهید به طور کامل خشک گردد.
مشاهده فیلم آموزشی طریقه استفاده از دستگاه خراش انداز
متعلقات دستگاه کراس کات یا دستگاه خراش انداز
به همراه دستگاه کراس کات یا همان دستگاه خراش انداز موارد زیر نیز موجود است:
- حاوی دو عدد تیغه 11 شانه با فاصله های 1 و 2 میلیمتری
- حاوی یک دسته از جنس آلومینیوم سبک و محکم و مقاوم
- حاوی چسب محاسبه مطابق استاندارد ISO آمریکا
- حاوی یک ذره بین چراغدار و برس پاک کننده سطوح
- حاوی کیف سامسونت مخصوص
- حاوی آچار آلن
نکات استفاده از دستگاه خراش انداز
در هنگام استفاده از دستگاه خراش انداز موارد زیر را در نظر داشته باشید:
- تمام برش باید به پوشش نفوذ کند، در زیر لایه بریده شود؛ اما نباید خیلی عمیق باشد.
- اگر پوشش بیش از حد ضخیم و سخت باشد که در زیرلایه نفوذ کند، آزمایش نامعتبر است و باید در گزارش تست توضیح داده شود.
- در برخی شرایط خاص یا الزامات خاص، برای تعیین نهایی باید با روش نوار سازگار باشد. به طور کلی نوار شفاف 12.7 میلی متری میباشد و مواد پشتی فیلم پلی استر یا استات سلولز است.
- نوار را روی کل شبکه قرار دهید، سپس آن را با حداقل زاویه جدا کنید. نتیجه را میتوان با توجه به سطح فیلم با نسبت سطح لایه برداری چسب به دست آورد.
- ۰۳/۰۱/۲۱
- ۱۲ نمایش